16 C
Vinkovci
Nedjelja, 24 rujna, 2023

Zapalili pričuvnu ratnu bolnicu, a onda odvajali i ubijali ranjenike – sjećanje na žrtvu Borova naselja za Domovinu

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”, prigodnim programom pod nazivom “Žrtva Borova naselja za Domovinu” danas je obilježena 25. obljetnica stradanja te vukovarske gradske četvrti u Domovinskom ratu.
Slomivši otpor Vukovara, JNA je zajedno s paravojnim postrojbama ušla u Borovo Naselje, zapalivši potom posljednji bedem, koji je odigrao ulogu i skloništa i ratne bolnice za stanovnike ove četvrti. I nakon 25 godina, ruševine skladišta nekadašnjeg giganta svjedoče o tragediji Borova Naselja, četvrti brojnih heroja koji su do zadnjeg daha odolijevali neprijatelju. Ostaci Borovo Komerca svake godine bude nelagodu i Bošku Marinu, jer 19.11.1991. bio je upravo ovdje. “Na današnji dan krenuli smo spašavati ranjenike, međutim dočekala nas je tu horda četnika,tu je počelo masovno ubijanje naših ljudi, ja sam dva put izvođen na strijeljanje, ali izvukao sam živu glavu”, prisjetio se današnjeg dana od prije 25 godina.
Nakon što su dimom i plamenom natjerani da izađu, nad ljudima, mahom civilima uz manji dio branitelja krenuo je krvavi pir. “Tu su nas poredali, počeli tući, nas ranjenike koji nismo imali dokumenata stavili sa strane, neke su odmah ubijali, nas su poslali u Mitrovicu”, sjeća se vukovarski branitelj Željko Čolak Barać. Posljednji put ovdje je viđen i 23-godišnji Mirabel Matičić, majka Spomenka Kušić, inače predsjednica Udruge Hrvatska majka Vinkovci, zna da je upravo ovdje bio, ranjen, potom su ga nakon okupacije izveli i ubili negdje oko Bobotskog kanala, međutim, njegove posmrtne ostatke još uvijek nije našla.
Herojima i nevinim žrtvama Borova Naselja u čast, ulicama Borova naselja prošla je kolona sjećanja. Križni put branitelja i civila Borova Naselja 1991. godine, sudionici kolone završili su dolaskom do crkve Sv. Josipa Radnika, gdje je služena sveta misa.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime