19.6 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Započela izgradnja sjenica za odmor i druženje na 14 lokacija u Vinkovcima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Projekt Zelene oaze ušao je u svoju završnu fazu, nakon što je u ožujku posađeno čak 280 mladih stabala, ovih dana je na 14 lokacija u gradu započela izgradnja sjenica za odmor i druženje.

Riječ je o projektu prilagodbe klimatskim promjenama ukupne vrijednosti 191.140 eura, sufinanciranom od strane Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 80% od navedenog iznosa, a koji za cilj ima ojačati otpornost urbanih područja na pritiske uvjetovane klimatskim promjenama.

„Cilj nam je na mjestima gdje se građani najviše okupljaju, ponajprije uz dječja igrališta, oformiti prostore gdje će se roditelji, bake i djedovi moći odmoriti i družiti dok se djeca igraju. Same sjenice opremljene su klupama i stolovima, nakon izgradnje bit će postavljeni pokrovi, a uz neke ćemo instalirati i javne slavine s pitkom vodom. Bit će to uistinu mjesta koja će građani moći koristiti za razne svrhe. Dodao bi i kako su oaze dio puno veće vinkovačke „zelene“ priče koja podrazumijeva pošumljavanje dijela parka Papuk s čak 660 sadnica raznih vrsta drveća te obnovu drvoreda gradskih parkova i ulica“, naglasio je prilikom današnjeg obilaska radova na izgradnji sjenice u Akšamovićevoj ulici zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Uz izgradnju zelenih oaza, u sklopu projektnih aktivnosti izrađena je i Strategija zelene urbane obnove u svrhu kreiranja mjera i ciljeva razvoja zelene infrastrukturu na području grada, a za najmlađe Vinkovčane organizirane su edukacije o utjecaju klimatskih promjena, zaštiti zraka i ozona kako bi i djeca bila što svjesnija da i ona mogu doprinijeti zaštiti okoliša.

„Zeleni, čisti i zdravi Vinkovci, glavne su smjernice kojima se vodimo u svim našim razmišljanjima upravo zbog djece i mladih kojima ovaj grad ostavljamo u nasljeđe. Danas, kada su tehnologija i boravak u zatvorenom prostoru postali sve značajniji problem, iznimno je važno osigurati sadržaje koji će naše najmlađe odmaknuti od ekrana, bilo da je riječ o raznim sportskim događajima, novim dječjim igralištima ili ovakvim mjestima gdje cijele obitelji mogu zajedno provesti vrijeme na otvorenom“, poručio je Romić.

Ako se uzme u obzir kako je Vinkovcima nedavno odobren projekt Zelena pluća grada u sklopu kojeg će u jednom dijelu parka Papuk biti posađeno spomenutih 660 mladih stabala, dok je u sklopu projekta Zelene oaze već je posađeno 280 sadnica, dolazimo do brojke od čak 940 stabala koja će uskoro rasti i osiguravati hlad stanovnicima grada na Bosutu.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime