28 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Započelo obilježavanje 200-te obljetnice rođenja Josipa Runjanina

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Svečanom akademijom u Gradskom kazalištu Joza Ivakić započelo je obilježavanje 200-te obljetnice rođenja Josipa Runjanina u organizaciji Povijesnog i športskog društva ”Hrvatski sokol” i Udruge Lajaroš.

Ovo je peti puta da Vinkovci odaju počast  Runjaninu kroz velike svečanosti. Prva je bila 1921.godine kada su povodom stogodišnjice rođenja Runjanina postavljene dvije spomen ploče Runjaninu. Druga svečanost je upriličena 1935.godine prilikom proslave stogodišnjice hrvatske himne, treća 1971. godine kada je postavljeno poprsje Josipa Runjanina .Četvrta svečanost je održana 1990.godine  kada je otvoren uređen park i Trg Josipa Runjanina u Vinkovcima, a kao trajni spomen na Runjanina, danas Glazbena škola u Vinkovcima nosi njegovo ime.

Josip Romić, zamjenik gradonačelnika i izaslanik predsjednika Vlade Republike  Hrvatske istaknuo je kako su Vinkovci grad izuzetno duge i bogate prošlosti, grad koji je na razne načine obilježio i usmjerio povijesne trenutke, ne samo Slavonije nego i cijele Hrvatske.
U uvodnom dijelu Svečane akademije pozdravnim riječima nazočnima su se obratili: Petar Elez, izaslanik ministrice kulture i medija, Josip Romić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, te Tihomir Marojević, član organizacijskog odbora iz Povijesnog i športskog društva ”Hrvatski sokol” Vinkovci.
O liku i djelu Josipa Runjanina govorili su:  Zdenka Ivanković (kao glazbenika) i Zlatko Virc (kao vojniku), dok je Darko Stojanović, predsjednik Udruge Lajaroš, predstavio dijelove njegovog filma o Josipu Runjaninu. U glazbenom dijelu nastupila je Glazbena škola Josipa Runjanina Vinkovci, Tamburaški sastav “Dike” i Muška pjevačka grupa “Lipa”.
Cjelokupan program prožet je bio zanimljivom scenskom igrom glumice Matee Marušić i članova Dječjeg ansambla Kazališta “Mika Živković”, Retkovci.  Scenarij i režiju programa Svečane akademije potpisuje Marko Sabljaković.

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime