21 C
Vinkovci
Petak, 12 travnja, 2024

”Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Financijska agencija u Hrvatskoj u dvije je godine uposlila najveći broj osoba s invaliditetom. Riječ je o njih 60 koji ostvaruju i više no dobre poslovne rezultate. Napomenuto je to na predstavljanju zajedničkog projekta Hrvatske gospodarske komore i Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

– U Hrvatskoj je 300 tisuća osoba s invaliditetom u registru, 17 tisuća radi i negdje oko 6 tisuća je nezaposleno – rekao je Davorko Vidović, savjetnik HGK.

Cilj projekta “Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet” je upoznavanje o različitim povlasticama koje pravne osobe mogu ostvariti ukoliko uposle osobu s invaliditetom. Svaki poslodavac koji upošljava više od 20 zaposlenika, dužan je zaposliti osobu s invaliditetom, po jedinstvenoj stopi od 3%. Ukoliko to ne učine, pravne osobe plaćaju takozvani kazneni doprinos.

– Mi od 2015. godine imamo četiri regionalna centra za profesionalnu rehabilitaciju, što znači da je Hrvatska stvorila ozbiljan zakonodavni i institucionalni okvir da bi mogla povećati stopu zaposlenosti osoba s invaliditetom – izjavila je Mira Pekeč–Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Na predstavljanju ovog projekta u Vukovarsko-srijemskoj županiji od ukupno 1.300 tvrtki, odazvalo se tek 10-ak poslodavaca.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime