25 C
Vinkovci
Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Žetvenim ručkom obilježen kraj žetve u Agro-Tovarniku

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Nakon što je žetva ječma krenula izuzetno rano, već krajem svibnja, spojile su se uljana repica, proljetni ječam i pšenica, a kiša je onemogućila normalan tijek posla pa se na koncu sve i odužilo i zakompliciralo. Ipak nakon okončanja radova, u Agro-Tovarniku niti ove godine nije izostao Žetveni ručak, na kojemu su poslovni suradnici i kooperanti Agro-Tovarnika sumirali rezultate.

Nepovoljni vremenski uvjeti i svako malo prekidana žetva – ukupno gledajući trajala je nikad duže. Mjesec i pol dana prošlo je od uranjene žetve ječma pa uljane repice, proljetnog ječma i pšenice čije su se žetve morale odraditi u gotovo isto vrijeme. Što je dalje žetva odmicala, zbog kiše opadala je kvaliteta. U Agro-Tovarniku na kraju ipak nisu nezadovoljni – na ukupno 700 hektara pšenice, prosječan prinos 7,2 t/ha. Kada je riječ o kvaliteti, vidljiv je utjecaj velike količine padalina. no kiše su utjecale na kvalitetu.

Kod kooperanata ovisno o mikrolokaciji i rasporedu oborina, rezultati značajno drugačiji, neki imaju izniman prinos i lošiju kvalitetu, dok je drugdje prinos smanjen, a kvaliteta na zavidnoj razini. Ono što je jednako i muči sve ratare, pitanje je cijene. Još uvijek, ne zna se mnogo, a u Agro-Tovarniku više će o cijeni iznijeti sljedeći tjedan. “Tko hoće moći će predati u sedmom mjesecu, tko neće imat će besplatno skladištenje do 1. rujna., druga faza otkupa je od 15. kolovoza nadaljeće, tako da znači proizvođači, naši kooperanti, moći kombinirati i čekati mjesec dana ako se nešto na tržištu promijeni” – pojasnio je Miroslav Knežević, direktor Agro-Tovarnika d.o.o.

Unatoč svim problemima oko vremenskih prilika, prinosa, kvalitete i cijene, na Žetvenom ručku u Tovarniku vladala je dobra atmosfera, jer i među poljoprivrednike barem na kratko uvukao se optimizam koji Hrvatskoj vraćaju Vatreni i njihovi rezultati na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime