5 C
Vinkovci
Četvrtak, 1 prosinca, 2022

Znanstveno predavanje na temu ”Satir iliti divji čovik između kulturnoga pesimizma i optimizma”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U povodu 260. obljetnice prvotiska Satira iliti divjeg čovika i 290. godišnjice rođenja Matije Antuna Reljkovića u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, znanstveno predavanje  održala je  dr.sc. Anica Bilić na temu ”Satir iliti divji čovik između kulturnoga pesimizma i optimizma”.

-”Kroz predavanje pratim modernizaciju kulture i društva u Slavoniji na način koji Reljković želio zadojen prosvjetiteljskim idejama. On u ovom djelu propagira preobrazbu Slavonca u modernog čovjeka, želi da se tradicionalno društvo i kultura preobrazi u moderno društvo i kulturu i time strada naš običajni život”, istaknula je dr.sc. Anica Bilić.

Prema riječima dr.sc. Anice Bilić, Reljković, je u svom Satiru želio nagovoriti Slavonca milom nego i silom kroz vojnograničarske zapovidi i kazne batinama, budući da je bio kapetan Vojne granice.

„Međutim, 19. stoljeće je pokazalo da Reljković nije bio u pravu. Upravo 19. stoljeće se okrenulo narodu, tradicijskoj kulturi i običajima i favoriziralo sve što je narodno. 20. stoljeće je bilo na strani Reljkovića, nastavlja se proces modernizacije, industrijalizacije. U Vinkovačkim jesenima nalazimo ono što je preostalo, dakle to su ostaci te tradicijske kulture koju mi, u razdoblju od postmoderne njegujemo, volimo, želimo se vratiti svom iskonu, želimo kroz te kulturne izričaje potvrditi svoj identitet. Znači, 21. stoljeće ima sasvim drukčiji odnos prema tradicijskoj kulturi nego li je imalo 18., 19. i 20. stoljeće”, istaknula je dr.sc. Anica Bilić.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime