11 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Znatno povećan broj zahtjeva za upis djece u vrtiće Dječjeg vrtića Vinkovci za novu pedagošku godinu

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U iščekivanju početka izgradnje jednog novog i dogradnje dva postojeća dječja vrtića, čime će u konačnici u Vinkovcima biti osigurano 270 novih vrtićkih mjesta, iz Dječjeg vrtića Vinkovci stižu lijepe vijesti.

Naime, za novu pedagošku godinu 2023./2024. zaprimljena su 244 nova zahtjeva za upis djece u gradske dječje vrtiće. Usporedbe radi, u prošloj godini je zaprimljeno 175 zahtjeva odnosno 69 zahtjeva manje. Značajno veći broj zahtjeva za upis djece prouzročio je određene probleme kada su kapaciteti vrtića u pitanju, no, Grad Vinkovci i Dječji vrtić Vinkovci pronašli su rješenje te će sva djeca iz Vinkovca čiji su roditelji zaposleni, a koja su ostala „ispod crte“, biti upisana.

„Sve vezano uz djecu, od njihove najranije dobi sve do studentskih dana, apsolutni nam je prioritet i svaku situaciju koja se odnosi na naše najmlađe nastojimo riješiti što brže i učinkovitije, na zadovoljstvo i roditelja i djece. Pogotovo kada imamo ovakve „slatke muke“ jer povećanje broja djece u našim vrtićima je prekrasna vijest, nadam se i trend koji će se nastaviti u nadolazećim godinama, a na nama je da to pratimo izgradnjom infrastrukture i podizanjem kvalitete usluga“, poručuje gradonačelnik Ivan Bosančić.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković objašnjava kako sukladno novim zakonskim odredbama prednost ostvaruju djeca koja su napunila četiri godine, o čemu se pri upisima vodilo računa.

„Unatoč povećanom broju zahtjeva uspjeli smo pronaći rješenje kako bi djeci omogućili upis, prvenstveno onoj čija su oba roditelja zaposlena i imaju prebivalište u Vinkovcima. Problem velikog broja zahtjeva, na prijedlog ravnateljice Dječjeg vrtića Vinkovci, otklonit ćemo raspoređivanjem trećih odgojitelja na određene odgojne-obrazovne skupine te zapošljavanjem novih odgojitelja i otvaranjem novih odgojno obrazovnih skupina u postojećim prostorima vrtića. Troškove uređivanja dodatnih prostorija u vrtićima za ove potrebe, kao i samog dodatnog zapošljavanja odgojitelja, snosit će Grad Vinkovci“, ističe pročelnica Vinković.

Ravnateljica Suzana Zidar napominje kako je u ovom trenutku najvažnije roditeljima ponuditi alternativu i osigurati kvalitetne uvjete za smještaj povećanog broja djece, na što će se do početka nove pedagoške godine u Dječjem vrtiću Vinkovci posebno fokusirati.
Kada je predškolski odgoj u pitanju, osim povećanja zahtjeva za upis djece i planiranja gradnje novog vrtića na Vašarištu, u Vinkovcima je aktualna i tema uređenje postojećih objekata. Tako je Grad Vinkovci u suradnji s Dječjim vrtićem Vinkovci i uz pomoć Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA prijavio projektni prijedlog na Poziv za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2023. godini, raspisan od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Prijavljen je objekt Dječjeg vrtića Pčelica u kojem je predviđeno uređenje okoliša. Iz VIA-e objašnjavaju kako se radovi prije svega odnose na uklanjanje postojeće ograde i postavljanje nove te uređenje zelene površine u dvorištu vrtića, čime se osigurava adekvatan prostor za dječje druženje i igru i njihov sigurniji boravak u vrtiću. Vrijednost projekta je nešto niža od 30 tisuća eura, financiran je iz Državnog proračuna Republike Hrvatske te je predviđeno razdoblje provedbe do studenog 2023. godine.

Podsjetimo i kako će Vinkovci izgradnjom novoga područnog vrtića „Mali princ“ na raspolaganju imati dodatnih 176 mjesta za 140 vrtićke i 36 jasličke djece, dok će dogradnjom i opremanjem vrtića „Naša Radost“ biti osigurana dodatna 52 mjesta za 40 vrtićke i 12 jasličke djece, a dogradnjom i opremanjem vrtića „Stribor“ dodatnih 40 mjesta za djecu vrtićke dobi.

Inače, u šest vrtića i jednim jaslicama Dječjeg vrtića Vinkovci trenutno brinu o 526 djece, od kojih njih 110 od jeseni započinje svoje osnovnoškolsko obrazovanje.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime