22 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Župan Damir Dekanić posjetio Hrvatsko nacionalno vijeće u Subotici

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img
Hrvatsko nacionalno vijeće u Subotici posjetio je župan Damir Dekanić, i tom prigodom susreo se te obavio razgovor s predsjednicom Vijeća Jasnom Vojnić i njezinim suradnicima.
Istaknuvši kako će Županija nastaviti podržati projekte hrvatske zajednice čiji je cilj njihov opstanak te očuvanje kulturnog i vjerskog identiteta.
– »Dolazili smo često, susretali se, razgovarali i djelovali skupa po pitanju raznih projekata s Hrvatima u Srbiji. A naši ciljevi su opstanak hrvatskoga naroda, njihovih običaja, vjere, kulture na ovom prostoru. S obzirom kako radimo aktivno sa srpskom zajednicom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, povlačimo paralele i pomažemo da Hrvati u Srbiji na isti način i sa sličnim projektima realiziraju svoje potrebe. Suradnja je intenzivirana u posljednje vrijeme na svim planovima i siguran sam da ćemo u budućem razdoblju polučiti značajno bolje rezultate nego što je to bilo do sada« – rekao je Dekanić.
Župan Dekanić izrazio je zadovoljstvo što je predstavnik Hrvata Tomislav Žigmanov postavljen za ministra u srbijanskoj Vladi. dodavši da je siguran kako će to pridonijeti boljem ostvarivanju prava pripadnika hrvatske zajednice, te će Županija sa svojim iskustvima pomoći građanima Srbije glede apliciranja na pretpristupne fondove Europske unije.
Predsjednica Vojnić podsjetila je kako Vukovarsko-srijemska županija već duži niz godina pomaže hrvatsku zajednicu u Srbiji, na više područja – obrazovanje, kulturu, gospodarstvo, a tu je i desetak prekograničnih projekata koji se trenutno privode kraju.
– »Na današnjem susretu razgovarali smo i o događajima u hrvatskoj zajednici koji su se zbili od našeg prethodnog susreta, kao što su izbori za HNV, izgradnja Hrvatske kuće u Subotici, a bilo je riječi i o budućim koracima po pitanju obrazovanja, susreta s predstavnicima pet županija, te ranije započetih projekata«, rekla je Vojnić.
Nakon sastanka u HNV-u, župan Dekanić, zajedno s predsjednicom Vojnić i ministrom Žigmanovim, nazočio je gala koncertu u subotičkoj Sinagogi, povodom 50 godina s tamburom, profesorice i dirigentice Mire Temunović.
Koncert je organizirala Hrvatska glazbena udruga »Festival bunjevački pisama« iz Subotice, a suorganizatori bili su Hrvatsko nacionalno vijeće i Fondacija »Subotička Sinagoga«.
Nastupili su Dječji tamburaški, Festivalski i Akademski orkestri kao i Katedralni zbor »Albe Vidaković« iz Subotice, a sudjelovali su i instrumentalni solisti, te su za kraj svi sudionici skupa izveli završnu skladbu iz poznate opere »Ero s onoga svijeta«, kao i pjesmu »Tamburice moja«
-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime