21 C
Vinkovci
Petak, 12 travnja, 2024

Župan Galić: “Ako netko ne moli za oprost, onda ne možemo ni oprostiti!”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije zajedno s predstavnicima stradalničkih i braniteljskih udruga te predstavnicima općina i gradova s područja županije, polaganjem vijenca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru obilježilo je 27. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 21. obljetnicu uspješno okončane mirne reintegracije. Tim povodom u Palači Srijem održan je i svečani prijam.

Put do međunarodnog priznanja nije bio nimalo jednostavan, a vijest o priznanju bila je jedna od rijetkih radosnih u jeku Domovinskog rata. Znak nade bio je to onima koji su ovu vijest o priznanju dočekali u logoru prisjetio se Zdravko Komšić, predsjednik Ogranka HDLSKL Vukovar i rekao: “Bio je to jedan od 273 dana provedena u logoru tu večer jedinu večer pustili dnevnik i iako je to bio radio Beograd, saznali smo da je Hrvatska priznata i bio je to signal da ćemo dočekati razmjenu i izaći iz tog pakla logora“. Komšić se prijsetio i kako su pojedini logoraši toga dana skupo su platili samostalnost Hrvatske, jer su pretrpjeli i znatno više batina.

Na svoje tada priznate granice Hrvatska je izišla tek nakon šest godina, kada je okončan proces mirne reintegracije. Mirnom reintegracijom u ustavno-pravni poredak Hrvatske vraćeno je dotad okupirano područje hrvatskog Podunavlja. Mirnu reintegraciju omogućio je Erdutski sporazum. Ali i prethodno uspješno izvedene akcije Bljesak i Oluja. „Pali su mnogi životi, skupo smo platili slobodu, međutim naš prvi predsjednik Franjo Tuđman je tada znao da je vrijeme i domoljubi su dali živote i obranili Hrvatsku, a mudra je odluka bila da se okupirani istok zemlje oslobodi mirnom reintegracijom“ – rekao je Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan.

Galić je dodao kako ni do danas još reintegracija nije u cijelosti gotova, a bit će, smatra župan, kada zločinci budu odgovarali za zločine. “Ako netko ne moli za oprost, onda ne možemo ni oprostiti!” – zaključio je Galić na Memorijalnom groblju u Vukovaru gdje je predvodio izaslanstvo na polaganju vijenca povodom dviju značajnih obljetnica.

Povratak je bio velika stvar, no i nakon svih tih procesa nije pa čak ni do danas jednostavno ostvariti suživot. „Samo s područja Vukovara još uvijek se nestalima vodi 300 osoba i ne možemo biti zadovoljni“ – istaknula je Manda Patko, Udruge Vukovarske majke.

Predsjednik Zajednice povratnika za Vukovarsko-srijemsku županiju Dragutin Glasnović ovom prigodom da je do znanja kako se prije dva desetljeća znatno više očekivalo i upozorio na stanje u gospodarstvu i demografiji. „Željeli smo da to bude bolje, iako je Vukovar ljepši nego ikad nije dovoljno imati zgrade, treba imati život u svim drugim segmentima” – naglasio je Glasnović na svečanom prijamu u zgradi Vukovarsko-srijemske županije upriličenom povodom obilježavanja 27. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 21. obljetnice uspješno okončane mirne reintegracije.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime