29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14 travnja, 2024

Župan Galić: “Očekujem veću podršku države u provedbi strateških projekata!”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Povećan broj poduzetnika i ukupni prihodi u gospodarstvu, povećan broj zaposlenih u tvrtkama, pad nezaposlenosti – s tim podacima pohvalili su se županijski oci na svečanoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u prigodi Dana Vukovarsko-srijemske županije, u ovogodišnjem gradu domaćinu – Otoku. Svi pozitivni pomaci, rečeno je, rezultat su provedbe raznih projekata, ali i dobroj iskorištenosti europskih sredstava – a riječ je o gotovo 3 milijarde kuna!
Poljoprivreda je strateška odrednica razvoja Vukovarsko-srijemske županije. Županija će infrastrukturno poduprijeti poljoprivrednike i kroz Agrotehnološki centar u Cerni, čija izgradnja je u tijeku. Služit će za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura.
Slavonija je bogata šumom. Cilj je da se sirovina ovdje prerađuje, a tome bi doprinjeti trebao Drvno tehnološki centar koji će se graditi u Gradištu. Za bolje rezultate, u budućnosti se očekuju zajednički operativni programi za pet slavonskih županija.
Vukovarsko-srijemska županija povukla je gotovo 3 milijarde kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova; kroz Agroklaster udruženi su poljoprivredni proizvođači kako bi lakše izašli na tržište, radi se na strateškom projektu Vrata spačvanskog bazena, u minuloj godini promovirana je crna slavonska svinja, aktualizirani su radovi na aglomeraciji, prometnoj infrastrukturi – s provedbom županijskih projekata župan Galić je zadovoljan, Ipak – dodaje: “Nisam zadovoljan realizacijom državnih projekata na našem području, koji život znače za gospodarstvo. A to se odnosi na sanaciju željeznice, ulaganje u unutarnje plovne puteve i onu cestovnu infrastrukturu koja se mora integrirati u europske koridore”, rekao je Galić. Sve to važno je za razvoj gospodarstva, koje je i u prošloj godini, pokazalo pozitivne rezultate. Zaposlenost je povećana za 8%, nezaposlenost smanjena za 24%,, porasla je prosjećna plaća za oko 6%. Zabilježeno je značajno povećanje gospodarskih aktivnosti za oko 15% u odnosu na godinu ranije. “Tvttke koje su predale završne izvještaje prijavile su oko 20,7 milijardi kuna ukupnog prometa i oko 800 milijuna kuna dobiti”, kaže predsjednik Županijske komore Vukovar, Ivan Marijanović.
Kada se sve zbroji i oduzme, u proteklih godinu dana realizirani su brojni projekti – istaknuto je. Ipak, usprkos pozitivnim pokazateljima, najveći problem i dalje je demografska slika. “U vremenu kada nam mladi ljudi sve više odlaze, ne smijemo se prestati žrtvovati, nemamo pravo stati, nemamo pravo stati s izgradnjom bolje budućnosti”, rekao je na svečanoj sjednici predsjednik Županijske skupštine VSŽ, Dražen Milinković.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime