25 C
Vinkovci
Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Županija osigurala 35.000 eura za očuvanje tradicije i baštine kroz školu folklora i tambure

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamara Kalistović dodijelili su 38 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu u sklopu Javnog poziva za sufinanciranje organiziranja dječje škole folklora i tambura s ciljem očuvanja tradicijske kulture Vukovarsko-srijemske županije.

Pročelnica Kalistović istaknula je kako je prošle godine po prvi puta proveden javni poziv, odnosno pilot projekt koji je pokazao stvarnu potrebu za ovakvom vrstom sufinanciranja: „Koliko nam je poznato nijedna županija nema nešto slično. Prepoznali smo potrebu i to je zapravo jedna društvena i povijesna činjenica da onaj tko jednom zavoli folklor i tamburu, posebice u djetinjstvu, toj ljubavi vraća se uvijek. To je zaista jedan zalog za budućnost i pomoć nositeljima i baštinicima tradicijske kulture naše županije. Zaista sustavno, organizirano i nesmetano provode edukaciju s najmlađim uzrastima u segmentu glazbenog i folklornog izričaja.“

U županijskom proračunu za očuvanje naše tradicije kroz škole folklore i tambure osigurano je 35 tisuća eura, a pravo na financijsku potporu ostvarilo je 38 korisnika, od kojih su neki prijavili samo jedan, a drugi oba programa, odnosno sufinancirat će se ukupno 23 programa za školu folklore i 21 program za školu tambure.

„Za organiziranje škola folklora i tambure danas smo podijelili ukupno 35 tisuća eura, a sve s ciljem edukacije predškolske i školske djece koja će nastaviti čuvati našu bogatu tradiciju i kulturnu baštinu kojom se ponosimo. Vrlo samo zadovoljni velikim odazivom na javni poziv, pogotovo manjih KUD-ova i sredina koji su pokazali izuzetan interes, a ova će im potpora biti od velike pomoći“, rekao je župan Dekanić.

Prijavitelj koji je prijavio oba programa imao je pravo na maksimalno 2.400 eura potpore, dok je onaj za jedan program mogao dobiti najviše 1.200 eura. Odluka o visini potpore donosila se prema određenim kriterijima kao što su broj polaznika, stručne reference, broj sati po pojedinoj školi, odnosno program i slično.

Jedan od brojnih KUD – ova koji se mogu pohvaliti godinama postojanja je „Šokadija“ iz Starih Mikanovaca čija predsjednica Anica Lekić danas preuzela ugovor za potporu školi tambure.

„Kontinuiranim radom djelujemo od 1967. godine, a trenutno imamo stotinjak članova. Većina članova je dječjeg uzrasta jer se možemo pohvaliti jako dobrom dječjom folklornom sekcijom, naravno uz reprezentativni ansambl. Sredstva koja smo danas dobili utrošit ćemo na školu tambure jer ne možemo raditi ako nemamo potporu tamburaša, a danas je to sve teže i teže. Imamo 12 polaznika škole tambure, a vodi ju naš član, vrsni tamburaš, koji je završio glazbenu školu i predaje tamburu. Probe se održavaju i djeca su već pomalo spremna odsvirati laganije pjesme na nekim nastupima. Prošle godine smo se također prijavili na županijski javni poziv i moram reći kako iskorištavamo sve što nam županija omogućuje. Aplicirali smo se i za druge projekte te sam uvjerena kako će nam to uvelike pomoći u daljnjem radu našeg KUD – a .“

Tvornica kulture Lovas već pet godina djeluje na području Lovasa, grada Iloka, Tovarnika, Ilače i Bogdanovaca. Također su iskoristili dosadašnje županijske potpore za tamburu, te se mogu pohvaliti kvalitetnim radom i brojnim malim tamburašima koji i dalje napreduju i nastavljaju svoju edukaciju.

„Trenutno imamo 10 polaznika koji su sve bolji i bolji. Naša djeca sudjeluju u brojnim aktivnostima i priredbama po cijeloj županiji gdje već sada pokazuju svoje znanje i vještine. Županijska potpora od velikog je značaja za naš rad“, rekao je vlasnik Tvornice kulture Lovas i član KUD – a Lovas Ivan Balić.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime