23 C
Vinkovci
Četvrtak, 17 lipnja, 2021

Od siječnja 2020. OŽB Vukovar postaje Nacionalna memorijalna bolnica

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Dan uoči 28. obljetnice sjećanja na žrtvu Vukovara, održan 15. znanstveno-stručni simpozij “Ratna bolnica Vukovar 1991. godine – dr. Juraj Njavro”. 1991. godine u vukovarskoj bolnici spašeni su mnogi životi. Bolnica je tada pružala zdravstvenu skrb za više od 4000 ranjenika.

– Od toga je bilo 2250 operacija, a Medicinski Centar Vukovar je nekad, prije rata, imao 1040 zaposlenika, ali kada je počela agresija na grad, mnogo se zaposlenika osulo”, rekla je ratna i aktualna ravnateljica bolnice Vesna Bosanac.

Znanstveno-stručni skup je i ove godine okupio eminentne stručnjake iz područja zdravstva. Govora bilo o djeci stradaloj tijekom agresije na grad, ali i samoubojstvima hrvatskih branitelja. Činjenica je da dnevno umire 12 hrvatskih branitelja, a poražavajući podatak je i taj da svaki drugi, odnosno treći dan, jedan hrvatski branitelj na sebe digne ruku, rečeno je na simpoziju.

Vlada RH na redovnoj sjednici, donijela je Odluku da Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih vetrana, postane Nacionalna memorijalna bolnica.

Mi moramo u sjećanju imati Vukovar, veličinu Vukovara, ali moramo živjeti u sadašnjosti i budućnosti. Time će, zapravo, vukovarska bolnica zauvijek biti osigurana u financijskom, stručnom i u znanstvenom smislu, napomenuo je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Istaknuto je kako u ovome trenutku OŽB Vukovar i bolnica hrvatskih veterana ima više od 200 milijuna kuna duga, od čega se na dospjeli dug odnosi 170 milijuna kuna što je, kako je rekao, po sadašnjem modelu nemoguće riješiti. Ministar Kujundžij procjenjuje da će procedura dobivanja spomenutog statusa biti okončana u siječnju iduće godine.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime