8 C
Vinkovci
Nedjelja, 25 veljače, 2024

U Nuštru se obilježava 25. Memorijal “Andrija Andabak”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Obljetnica pogibije pukovnika 109. Vinkovačke brigade, borca s maljutkom Andrije Andabaka, obilježava se već 25 godinu. Memorijal je posvećen i svim braniteljima Općine Nuštar koji su dali svoje živote u obrani Domovine. Kad je počeo Domovinski rat, Andrija Andabak prijavio se kao dragovoljac i već je 28. rujna 1991. uništio prvo oklopno vozilo. O lovcu na tenkove Andriji Andabak i zaslugama u Domovinskom ratu ispisana je povijest. Ovaj hrabri Nuštarac, inače rođeni Splićanin, uništio je 32 oklopna vozila, od čega čak 30 tenkova, jedno borbeno vozilo pješaštva i jedan oklopni transporter.

“Ja vas sve molim nemojte ga zaboravit, nemojte zaboravit njegova djela, djela naših junaka . Njih morate promovirati”, poručio je Marko, sin pokojnog Andrije. I drugi sin , Stjepan imao je poruku. “Ja i Marko ćemo se pobrinuti da ih vi ne zaboravite, a vi se pobrinite da našoj djeci bude dobro “.

Život Andrije Andabak ugašen je sedmoga srpnja 1992 godine. Za sve što je učinio u Domovinskom ratu odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te Spomenicom Domovinskog rata.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime